Biologien skiller klinten fra hveten blant lakseaksjene

Nyheter
0

Analytikerne fremhever særlig en aksje som kan gjøre det skarpt i 2014.

2023 har vært et lakseår med svært store gap i avkastning på børsen. Et selskap har gjort det vesentlig skarpere enn resten.

– På den ene siden har vi SalMar, som er opp nesten 40 prosent, mens Lerøy er ned rundt 30 prosent. Det viser hvor viktig det er å ha kontroll på biologien, og et bilde på at de mest krevende oppdrettsregionene har vist seg enda mer krevende i år, sier analytiker Martin Kaland i ABG Sundal Collier til Finansavisen.

Biologiske utfordringer, herunder PD (pancreas disease), ILA (infeksiøs lakseanemi), lakselus, vintersår og Spiro-parasitter har vært krevende langs norskekysen. Enda verre har det vært i Skottland, som har slitt med høy dødelighet fra varmere vann, lakselus og maneter.

Utvikling lakseaksjer i 2023. Kilde: Infront

Det er fortsatt noen får dager igjen av året, men i 2023 ligger lakseprisen an til å lande på 92 kroner kiloet. Det er det høyeste som er registrert noensinne, og skyldes særlig en stram tilbudsside. Dette er ikke ventet å endre seg i 2024, selv om analytikerne venter et prisfall, til 91 kroner, neste år.

Det er forøvrig vesentlig lavere enn forward-prisen til Fish Pool, som for tiden ligger på 98 kroner.

– Det største usikkerhetsmomentet er Chile og risikoen for algeoppblomstringer knyttet til El Niño som kan føre til høy dødelighet og bortfall av volumer fra markedet. Det har potensial til å føre til betydelig høyere priser enn det vi for øyeblikket har i våre estimater, sier Carnegie-analytiker Philip M. Scrase.

Når analytiker-korpset skal trekke frem en lakseaksje som investorene bør sitte på i 2024, er det særlig en gjenganger – Mowi.

– Mowi handles til en P/E-multippel som er 30 prosent under snittet for de siste fem årene, og til en rekordhøy rabatt sammenlignet med de andre oppdretterne, sier Kaland til Finansavisen.

Nils Thommesen i Fearnley Securities bemerker at Mowi prises til P/E 11 for hans 2024-estimat.